Vibro compactarea este tehnica de îmbunătățire a terenului care îndeasă pământurile granulare necoezive cu un vibrator de adâncime. Această tehnică a fost implementată de Keller în anii 1930, fiind folosită la mii de proiecte de atunci.
Aplicații uzuale
Descriere
Un vibrator de adâncime montat pe o macara penetrează pământul ajutat de cele mai multe ori de un jet de apa sub presiune. Energia rezultată din vibrații reduce forțele inter-granulare ale particulelor de pământ, îndesându-le prin ridicarea și coborârea vibratorului. Material granular de adaos este introdus de la cota platformei de lucru pentru a compensa eventuale scăderi de volum. Pe măsură ce vibratorul este retras, material de adaos suplimentar este adăugat și compactat.
Adâncimea de îmbunătățire este proiectată pentru fiecare proiect în parte și variază de obicei în intervalul 5-15 m cu o adâncime maxima de 40 m.
Instalațiile de vibrat sunt complet echipate cu un sistem de colectare a datelor la bord. Datele din sistem, cum ar fi amperajul și viteza de ridicare, pot fi apoi înregistrate și afișate în timp real, alături de valorile țintă specificate, pe un monitor din cabina utilajului. Aceasta monitorizare permite operatorului să corecteze orice abateri în timp real pentru a asigura respectarea specificațiilor proiectului.
Avantaje
Asigurarea calității
Echipamentele de vibrare folosite sunt proiectate și fabricate intern, exclusiv pentru utilizare de către companiile Keller.
Software-ul folosit în timpul execuției îmbunătățirii terenului prin vibro compactare ne permite să înregistrăm și să analizam datele în timp real, asigurând astfel calitatea lucrărilor executate.
În general, în timpul execuției sunt înregistrate o varietate de parametri de producție, inclusiv adâncimea, consumul de energie, forță de apăsare, secvența de coborâre/ridicare, data, ora și denumirea coloanei.
Încercările in-situ pot fi, de asemenea, utilizate pentru a verifica parametrii de producție a coloanelor, ca de exemplu testele de compresiune statică (individuale sau de grup), verificarea conformității materialului și verificarea diametrului coloanei.