Mass Soil Mixing (MSM), sau stabilizarea în masă, este o metodă de îmbunătățire a terenului potrivită pentru pământurile moi sau afânate, ce implică amestecarea pământului cu suspensie de ciment sau cu liant de ciment uscat.

Mass mixing illustration

Aplicații uzuale

Creșterea capacității portante
Reducerea tasărilor
Creșterea stabilității globale
Izolarea contaminanților in-situ

Descriere

Procesul de stabilizare în masă este de regulă realizat în „celule” predefinite de ordinul 4m x 4m suprafață în plan. În mod obișnuit, celulele sunt amestecate adiacente altora pentru a forma o zonă 100% stabilizată, având rezistența și rigiditatea proiectată în tot ansamblul ei. 

Pământurile variază foarte mult in capacitatea lor de a fi amestecate, aceasta fiind dependentă de tipul de pământ, rezistență, umiditate, plasticitate, stratificație și textură. Pământurile organice de obicei pot fi stabilizate, însă întotdeauna se recomandă testarea în laborator înaintea proiectării.

Îmbunătățirea este posibilă la adâncimi de până la 5-6m.

Obstacolele mari trebuie excavate înaintea începerii procesului de îmbunătățire.

Pentru a determina metodologia de amestecare, energia și conținutul de liant se realizează teste în laborator înaintea începerii producției. Keller a dezvoltat echipamente și software-uri proprii pentru controlul și monitorizarea în timp real a parametrilor de amestecare în timpul procesului. Probele sunt prelevate în timpul producției și păstrate pentru testare într-un mediu controlat.

Avantaje

Fără zgomot sau vibrații
Ecologic, folosind materiale disponibile imediat
Fără evacuare de pământ
Se poate face la temperaturi scăzute
Economic
Poate înlocui soluții de fundare de adâncime scumpe
Flexibil în aplicare
Reduce timpul de execuție

Asigurarea calității

Calitatea este controlata și asigurată prin fișe tehnice, teste de laborator teste in-situ. . Fișele tehnice ale coloanelor sunt generate automat de computerul aflat la bordul utilajului și cuprind următoarele informații: denumirea elementului, detaliile tijei de amestecare, adâncimea de amestecare, timpul de amestecare, debitul și presiunea de injecție, volumul total de liant, vitezele și turațiile tijei de amestecare în timpul penetrării și retragerii și forța de torsiune aplicată tijei. 

Energia de amestec și conținutul de liant sunt calculate pe baza acestor informații pentru a satisface cerințele de proiectare.

Eșantioanele de pământ stabilizat pentru testare sunt obținute de regulă din coloane proaspete.

Prelevarea de carote și alte metode de testare pot fi folosite pentru obținerea de eșantioane și pentru verificarea continuității, uniformității și a rigidității elementelor. Alegerea metodelor de verificare depinde de relevanța, acuratețea și aplicabilitatea acestora în raport cu scopul și proprietățile proiectate ale pământului îmbunătățit.